En temps de la Covid, estem davant d’un increment de molts factors de risc per la salut emocional i mental de tota la ciutadania: persones grans, adultes, joves adolescents i infants.
La por, les experiències viscudes per les persones que han passat la malaltia, el cansament dels professionals que han estat a peu de llit,…estan afectant molt negativament a la seva salut mental, però també han afectat de forma molt notable a la salut mental les vivències de pèrdues de persones estimades sense poder acompanyar-los ni acomiadar-se, la incertesa en projectes vitals, educatius i professionals, l’atur i també l’actual, precarietat econòmica i laboral.
El patiment encara és, en bona part, ocult. La demanda d’ajuda fins ara ha arribat més lentament per les limitacions en l’accés a serveis de suport, per la por al contagi i les mesures de protecció i, especialment, per la recança de les persones a rebre ajuda per l’estigma social, pel que cal i caldrà una acció molt activa per fer front la situació.
Fòrum Salut Mental i Addiccions demana reforçar els serveis de proximitat i, de manera singular, els serveis comunitaris de salut mental i addiccions com els hospitals de dia, serveis de rehabilitació comunitària, CAS, CSMA i CSMIJ, entre altres.
Des de Fòrum Salut Mental i Addiccions preveiem que aquests serveis rebran més demandes per part de la ciutadania en els propers mesos, i també són les estructures que podran actuar de manera més àgil i ajudar a articular el treball en xarxa amb altres àmbits, serveis i entitats.
Fa setmanes que alertem que cal activar-se per fer que aquesta situació millori però fins ara el sector de la salut mental i les addiccions no ha estat en les prioritats de la Generalitat de Catalunya, ni en l’inici de la pandèmia, ni en la represa de l’activitat, ni en la planificació futura, tot i afirmant en moltes rodes de premsa de la importància del sector davant la Covid.
La pandèmia i la gestió actual de la Covid ens ha retornat a trenta anys enrere, quan la salut mental estava absent de la consciencia ciutadana i de l’agenda política.
Ho tornem a dir, no pot haver salut sense salut mental, i no pot haver cohesió social sense suport.
Per això demanem que:
Les entitats de Fòrum Salut Mental i Addiccions
Fundació Nou Barris, Associació Benestar i Desenvolupament. ABD, Associació Residencial Maragall, Fundació Eulàlia Torres de Beà, Comunitat Terapèutica del Maresme, Fundació Osonament, Centre de Formació i Prevenció, Associació Arep, Grup Atra, Fundació joia, Fundació Nou Camí, Carrilet Coop, Fundació Vidal i Barraquer, Institució Balmes sccl, Centre l'Alba, Fundació els 3 Turons Hospital de dia 9 Barris, ASM Horta Guinardó, Fundació Salut i Comunitat, Prevenció assistència i Seguiment PAS, Fundació Lar, Fundació Malalts Mentals Catalunya, Centre Higiene Mental 9 barris