La OMS (Organització Mundial de la Salud), adverteix, a partir d’una enquesta realitzada en 130 països entre el juny i l’agost d’aquest any, que en el 60% dels Estats, degut a la pandèmia mundial del covid-19, s’han interromput els serveis de salut mental al 93% dels països de tot el mon.
Al deixar llits lliures per a pacients del covid-19 s’han frenat operacions programades, proves diagnòstiques, teràpies amb fàrmacs per a tractar addicions i desintoxicació, tractaments psiquiàtrics d’emergència, serveis de S.M. a escoles i treballs… La alternativa al tracte personal: han estat la telemedecina, el telèfon i les vídeo trucades, que no sempre han estat molt eficaces, però sí pal·liatives, en especial per a les persones grans i en soledat.
Però aquestes carències a l’atenció ja es comencen a notar: la demanda en salut mental està augmentant. Actualment hi ha major reclam d’Urgències: més temptatives autolítiques. I a més, el Dr. Ramos Quiroga, psiquiatra de la Vall d’Hebron, opina que el pitjor està per venir: cal recuperar les persones que van veure interrompudes les seves teràpies, afrontar les conseqüències de la crisi sanitària, la del confinament i la de l’impacte de tants mesos a la fràgil economia, el que pot generar més ansietat, por i estrès i a llarg termini més trastorns depressius i adaptatius, a més de los dols mal tancats que solen incrementar els trastorns en S.M.
El repte és no tornar a caure en la improvisació. La OMS reclama més recursos: el 2% de los pressupostos nacionals en S.M. no és suficient.