Els nens i nenes construeixen un test d'auto-irrigació amb una ampolla de plàstic reciclada.

Parlem de l’activitat d’Hort amb l’escola Mestre Gibert

Així és l’activitat d’Hort que Arep imparteix a l’escola Mestre Gibert.

Malgrat els progressos socials de les últimes dècades, ja sabem que parlar de salut mental no sempre és fàcil: l’estigma continua existint i sovint evitem referir-nos al tema o ens costa trobar les paraules adients. Què podem fer per parlar de salut mental amb nens i nenes i contribuir així a trencar el cicle de l’estigma, quan a la gran majoria de persones adultes ningú no ens en va parlar durant la infantesa?

L’activitat d’hort es caracteritza per fer servir les plantes com a mitjà per a l’aprenentatge de valors. Des del moment en què plantem una llavor, estem creant-nos unes expectatives de com serà la nostra planta, però el seu creixement requerirà d’un esforç per la nostra part i estarà condicionat per circumstàncies externes que no podem controlar. El Sergio Pintado, que imparteix l’activitat juntament amb persones usuàries d’Arep, utilitza els errors pràctics d’aquest procés per parlar de conceptes com la frustració. Al mateix temps, quan presenta les persones usuàries que l’acompanyen en l’activitat a l’alumnat de l’escola, ho fa sense referir-se d’entrada al fet que tenen una malaltia mental, sinó que estableix paral·lelismes amb situacions quotidianes. D’aquesta manera, s’afavoreix un apropament natural dels nens i nenes a la idea de la salut mental, posant el focus en les experiències derivades de la pròpia activitat i de la interacció humana en lloc de fer servir l’explicació teòrica.

Els nens i nenes comencen a formar part de l’activitat a tercer de primària, i és a quart quan, en grups de quatre o cinc, aprenen la morfologia de les plantes i s’emporten a casa seva l’esqueix que han plantat a l’escola. Un dels tallers consisteix a fabricar un sistema d’auto-irrigació amb una ampolla de plàstic reciclada.

Per la seva part, el nexe d’unió de l’escola Arep és el programa transversal de jardineria, a través del qual les persones usuàries es reparteixen la feina per cuidar totes les plantes de l’escola Mestre Gibert, excepte uns arbres grans dels què s’encarrega l’Ajuntament.

Al vídeo podem sentir la Sara Fernández i la Gemma Rué,  mestres de l’escola, parlant de la resposta que observen en l’alumnat i de com tothom pot guanyar i aprendre en aquest intercanvi.

No Comments

Post A Comment