Acollida i famílies

Acollida i famílies

Entrevista individual al servei d'Acollida

Aquesta àrea està dedicada a l’acollida, l´escolta i el suport de persones i famílies amb necessitats d’assessorament personalitzat i/o d’ intervenció específica en l’àmbit de la salut mental.

És la porta d´entrada a tots els serveis de suport que ofereix l´entitat i l´acompanyament cap a altres serveis i recursos, tant interns com externs.

Et podran informar i ajudar a vincular-te a diversos grups de famílies o a poder participar de tallers i activitats dirigides a familiars.

Els familiars també poden obtenir suport a nivell individual d’altres famílies expertes, un suport entre iguals.

Com a primer pas, escoltem. Escoltar a les persones ens ajuda a comprendre millor la situació i la seva problemàtica.

Cal una escolta activa i empàtica per crear un clima de confiança que ajudi a establir un vincle per poder donar la millor resposta a les necessitats detectades i/o manifestades i realitzar un seguiment de cada persona per poder avaluar la seva evolució.

Oferim diversos espais individuals i/o grupals per tal de que qualsevol persona o familiar trobi el tipus de suport que més s’adequa a les seves necessitats.

Una de les funcions de l´àrea d´acollida és la coordinació i el contacte amb els diversos serveis i recursos tant interns com externs a Arep.

Necessites orientació sobre salut mental?

Tens un familiar i no saps com ajudar-lo?

Vols conèixer els nostres serveis?

Serveis de l’àrea d’Acollida i Famílies

Espai Situa’t

És un servei d’informació, assessorament i orientació sobre salut mental.

L’Espai Situa’t Dreta-Nord de Barcelona atén les demandes dels districtes de Sant Andreu, Nou Barris, Sant Martí, Horta-Guinardó i Dreta de l’Eixample, i està gestionat per l’Associació Arep per la salut mental en col·laboració amb AFEM de Nou Barris i Salut Mental Catalunya.

Característiques del servei:

  • Contacte directe, facilitat d’accés.
  • Especialitzat en salut mental.
  • Complementa i es coordina amb serveis existents.
  • Complementat per un servei d’assessorament legal (Justament)
  • Reforç a professionals de referència.
  • Acompanyament i seguiment e processos.
  • Informació sobre: serveis, xarxa associativa, recursos sociosanitaris, prestacions, Grups d’Ajuda Mútua, suport a domicili, lleure, habitatge, àmbit laboral, entre d’altres.

Programes d’atenció a les famílies

Diverses modalitats de suport dirigides a les famílies que tenen cura d’una persona amb problemes de salut mental.

Aquestes activitats van orientades a desenvolupar estratègies, facilitar sistemes de suport, potenciar xarxes d’ajuda mútua i potenciar l’autocura de la persona cuidadora.

Els diferents Programes d’Atenció a les Famílies són:

. Grups de Suport i Grup d’Ajuda Mútua: espais grupals de suport a famílies cuidadores. Són grups dirigits per professionals  o per famílies expertes que tenen una freqüència quinzenal.

. Tallers i Xerrades: activitats puntuals amb l’objectiu d’informar, crear espais de reflexió o d’autocura de la persona cuidadora.

. Programa Fent Costat Entre Famílies: suport individual entre iguals. S’ofereixen espais individuals per acompanyar a familiars amb necessitats de suport i escolta per part de famílies  expertes que ja han passat per la seva problemàtica.

Bengala

És un servei dirigit a joves d’entre 15 i 29 anys de la ciutat de Barcelona amb problemes de salut mental, amb o sense diagnòstic, i que fan demanda d’acompanyament psicològic.

Bengala ofereix:

  • Atenció psicològica individual per la persona jove i la seva família.
  • Grup de gestió emocional per joves per tal d’incorporar habilitats bàsiques de consciència i maneig emocional.

Recursos interessants

Persones ateses el 2020

people

Persones ateses

251
155

Persones ateses al Servei d’acollida

59

Persones ateses al servei d’Atenció a les famílies

29

Usuaris del Programa Welcome

8

Usuaris del Programa d’atenció psicològica

Preguntes freqüents

Quins són els requisits per accedir a l’Espai Situa’t ?

Per poder ser atesa a l’Espai Situa’t només cal tenir interès en rebre informació , orientació i/o assessorament en temes de salut mental i s’atendrà la demanda des de l’Espai Situa’t de la teva zona.

Crec que un familiar està patint problemes de salut mental, però no vol demanar ajuda, què puc fer ?

Contacteu amb nosaltres i, segons la situació, podrem orientar-vos de manera més concreta sobre les opcions que teniu al vostre abast.

Puc parlar amb altres persones o famílies que es troben en la mateixa situació ?

Si ets un/a familiar d’una persona amb un problema de salut mental podem oferir-te diferents grups de famílies, activitats o tallers puntuals o be espais individuals amb famílies expertes.

També podrem informar-te sobre tot el circuit formatiu sobre grups  psicoeducatius, empoderament i de dinamització de grups que s’ofereixen des de l’Activa’t.

Altres àrees

Notícies

Recursos

Com podem ajudar-te ?

Si tens dubtes o necessites suport, posa’t en contacte amb nosaltres.