Reflexions sobre la teràpia familiar

Reflexions sobre la teràpia familiar

Arep som una associació creada per familiars de persones amb un comú denominador que gira entorn del patiment personal i social. Al llarg dels anys hem anomenat de diverses maneres aquest patiment; enfermo psíquico (origen de les sigles AREP), malalt mental, persones amb trastorn, usuaris/es i darrerament persones amb patiment emocional.

De la mateixa manera que canvia el nom, l’enfocament o el model de l’associació ha estat permeable al temps i al context en què vivim i, conjuntament amb la Xarxa de Salut Mental, hem prestat atenció a enfocaments i models que han pres força, entre altres motius, per la necessària revisió d’una intervenció que massa sovint validava automàticament conceptes com la cronicitat, el diagnòstic com a eix vertebrador, o un reduccionisme del tractament a la farmacologia.

Abad Sierra i Sara Toledano Márquez publiquen una reflexió interessant respecte a la seva experiència clínica amb la relació entre serveis i famílies1:

“Cuando las familias y las redes sociales son tomadas en cuenta, lo son para ser intervenidas o para obtener información sobre “el paciente”, siendo consideradas solo en contadas ocasiones como un recurso con saber y potenciales herramientas propias para afrontar las situaciones vitales que se les presentan.”

Desplaçar “la atención del sintoma al conflicto”, tal com assenyala la Dra. en psicologia Maria José Pubill al seu llibre Herramientas de teràpia familiar2, ens permet complementar l’abordatge terapèutic amb un enfocament cap a la família com a sistema.

En aquesta línia, el gener de 2021 vam reprendre amb il·lusió la teràpia familiar sistèmica conduïda per dues professionals del departament d’orientació psicològica d’Arep. Aquesta teràpia familiar ens permet reaprendre amb la família quelcom nou i diferent sobre la relació entre les persones d’una mateixa família. I que, anomenem com anomenem, venen a teràpia perquè fa patir, genera malestar i desitgen un canvi.

La teràpia familiar s’inicia amb l’objectiu compartit de crear un entorn diferent des d’on visualitzar canvis possibles cap a una relació familiar desitjada per totes les persones que conformen el sistema familiar.

Durant aquests 2 anys i escaig diverses famílies han realitzat aquesta teràpia familiar sistèmica a la nostra associació, i a totes elles els agraïm l’aprenentatge compartit que ha permès millorar les relacions i el clima familiar.

Dinàmica de teràpia familiar. Dues persones trepitjant la portada d'un llibre sobre l'estigma en la salut mental.

Contacte: acollida@arep.cat

Roger Xanco i Mireia Ballús

(1) Boletín AMSM Nº 39 Otoño 2015 https://amsm.es/2016/01/15/posibilidades-del-enfoque-
del-dialogo-abierto-en-nuestro-contexto-articulo-de-teresa-ballesteros-y-sara-toledano/

Teresa Abad Sierra.  Psicóloga. Directora del Centro de día de Soporte Social
“San Blas” Fundación Manantial. Fundación Manantial de Atención Social a Personas con Enfermedad Mental Grave y Duradera. Consejería de Políticas Sociales y Familia de la Comunidad de Madrid.

Sara Toledano Márquez. Psicóloga. Directora de los Centros de Atención Social
“Fuenlabrada”  Fundación Manantial. Red de Atención Social a Personas con Enfermedad Mental Grave y Duradera. Consejería de Políticas Sociales y Familia de la Comunidad de Madrid. Gestión Técnica: Fundación Manantial

 

(2) Maria José Pubill, Herramientas de terapia familiar. Técnicas narrativo-experienciales para un enfoque sistémico integrador. Paidós, 2018

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.